Groen!Plus bakt en kookt

08 februari 2006

Energiezuinig koken

Vandaag geen recept maar kooktips die onze spaarpot spijzen en niet vergeten:goed voor het milieu


Koken op aardgas of met inductiekookplaten verbruikt het minst energie.
Zorg bij elektrisch koken voor kookpannen met een vlakke, onvervormbare bodem.
Met een snelkookpan kookt u sneller en bespaart u 40 tot 70% energie, terwijl de voedingswaren meer smaak en vitamines behouden.
Kook zoveel mogelijk met een deksel. Koken zonder deksel verbruikt driemaal meer energie.
Kook met zo weinig mogelijk water.
De kookpot moet aangepast zijn aan de grootte van de kookplaat.
Aangezien elektrische kookplaten nog een tijdje warm blijven, schakelt u ze het best even voor het einde van de bereidingstijd uit
Gebruik bij voorkeur een gasoven.
Gebruik de oven voor het bereiden van grote hoeveelheden.
Schakel de oven enkele minuten voor het einde van de bereiding uit.
De microgolfoven is circa de helft zuiniger dan de klassieke oven of het klassieke fornuis wegens de snelheid, behalve voor grote hoeveelheden.


En onze koelkast? Jawel daar kunnen we zo ook besparen: Kies voor een toestel met A-label.
Plaats de koelkast en diepvriezer bij voorkeur op een koele plek en zet uw koelkast ver van het fornuis, de verwarming en niet in de zon.
Open de koelkast en diepvriezer zo kort mogelijk en zet er geen warme gerechten in.
Kies een koelkast of diepvriezer, aangepast aan uw behoeften.
Ontdooi uw diepvries regelmatig. Een rijmlaag van 2 mm is al verantwoordelijk voor een meerverbruik van ongeveer 10%.
Beschikt u over een afzonderlijke diepvriezer, dan kunt u kiezen voor een koelkast zonder vriesvak. Deze toestellen zijn veel zuiniger.
Een diepvrieskist is zuiniger dan een diepvrieskast.